Juniperi galbulus
Szyszkojagoda jałowca FP X
syn.: Bacca Juniperi - jagoda jałowca ,
Juniperi fructus - owoc jałowca,
Juniperi pseudo-fructus
Roślina:
Juniperus comunis L. - Jałowiec pospolity
Rodzina: Cupressaceae - cyprysowate
Opis surowca
Surowiec stanowią wysuszone szyszkojagody jałowca pospolitego, zawierające nie mniej niż 10 ml/kg olejku eterycznego.
Dojrzałe jagody zbiera się póżną jesienią i suszy w temperaturze nieprzekraczającej 40 st C.
Związki czynne
Surowiec zawiera olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są alfa i beta pineny, kamfen, terpinen-4-ol. Ponad to mono i bicykliczne seskwiterpeny takie jak kariofilen i kadinen. Sam surowiec zawiera również pochodne kwasu pimarowego, flawonoidy, garbniki i cukry.
Działanie
Diureticum, cholagogum, stomachicum, antirheumaticum.
Wyciągi z owoców jałowca działają drażniąco na nerki zwiększając ilość wydalanego moczu. Surowiec zwiększa również wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Składniki olejku o działaniu przeciwbakteryjnym hamują nadmierną fermentacje w jelitach. Sam olejek jałowcowy - Juniperi aetherolum ma silne działanie drażniące na skórę i jest składnikiem preparatów do użytku zewnętrznego stosowanych w leczeniu dolegliwości reumatycznych.
Wskazania: Najczęściej stosowany jako środek moczopędny w obrzękach wywołanych niewydolnością krążenia lub nerek. W zaburzeniach trawienia, szczególnie związanych z osłabieniem wydzielania żółci. Zewnętrznie w chorobach reumatycznych
Uwagi: Duże dawki wyciągu lub oleju podane per os wywołują podrażnienie śluzówek przewodu pokarmowego oraz uszkodzenia nerek i krwawienia z dróg moczowych. Nie stosować dłużej niż 4 tygodnie. Może wpłać na poziom cukru u diabetyków. Nie wolno stosować w ciąży.
Stanowiska
Jałowiec występuje pospolicie na całej półkuli północnej, również w Polsce. Surowiec pochodzi ze stanowisk naturalnych.
Wygląd zewnętrzny
Szyszkojagody jałowca są kuliste, ich średnica dochodzi do 1 cm. Na szczycie owocu znajduje się charakterystyczna trójdzielna bruzda powstała w wyniku zrośnięcia się owocolistków. Powierzchnia owocu ma barwę ciemnofioletową z szarawym nalotem. Miąsz szyszkojagody jest kruchy i brunatny. We wnętrzu znajdują się trzy charakterystyczne, twarde i trójkanciaste nasiona.
Surowiec ma przyjemny, balsamiczny zapach, co jest związane z obecnością olejku w licznych zbiornikach olejkowych. Smak lekko szczypiący, słodkawy.
Ostatnia aktualizacja: 2016-07-10