Crataegi fructus
Owoc głogu FP X
ang.: Hawthorn berries
Roślina:
Crataegus monogyna Jacq. - Głóg jednoszyjkowy
Crataegus laevigata (C. oxyacantha) - Głóg dwuszyjkowy
Rodzina: Rosaceae - różowate
Opis surowca
Surowiec stanowią dojrzałe i wysuszone owoce pozorne wymienionych gatunków głogu, bądź ich krzyżówek lub mieszanina tych pseudoowoców zawierających nie mniej niż 1 % procjanidyn w przeliczeniu na chlorek cyjanidyny.
Związki czynne
Główną frakcję związków czynnych stanowią flawonoidy - heterozydy kwercetyny i witeksynyoraz dimeryczne formy leukoantocjanidyn głównie procyjanidyna. Ponadto surowiec zawiera związki trójterpenowe, garbniki, pochodne puryny i karotenoidy.
Działanie
Cardiotonica, spasmolyticum, hipotonicum, sedativum.
Owoce głogu powodują wybiórcze zmniejszenie napięcia mięśni gładkich naczyń wieńcowych serca. Dodatkowo obserwuje się nieznaczne zwiększenie siły i częstotliwości skurczów serca. Działanie to jest długie i łagodne. Surowiec powoduje również obniżenie ciśnienia żylnego, poprawia krążenie mózgowe. Stwierdzono również działanie uspokajające i moczopędne. Działanie tego surowca jest podobne do działania kwiatostanu głogu, ale dwukrotnie słabsze jako środka spazmolitycznego i hipotensyjnego.
Wskazania: Surowiec zaleca się w początkowych stadiach niewydolności mięśnia sercowego oraz przy tak zwanym 'sercu starczym". Zalecany jest również przy zaburzeniach krążenia obwodowego i pomocniczo przy niedotlenieniu mięśnia sercowego.
Uwagi: Nie stosować poniżej 12 roku życia. Surowiec może nasiać działanie glikozydów nasercowych.
Stanowiska
Rośliny te występują w Europie, Azji i Afryce. W Polsce pospolite. Surowiec pochodzi ze stanu naturalnego.
Wygląd zewnętrzny
Owoce głogu są kształtu elipsoidalnego, z szypułką u nasady. Na szczycie owocu widoczne są resztki zaschniętego kielicha, słupka i pręcików. Owoce w stanie świeżym są barwy purpurowej natomiast po wysuszeniu brunatnieją, a ich powierzchnia staje się dołeczkowata lub siateczkowata.
Wewnątrz owocu znajduje się jedna (C. monogyna), dwie lub trzy (C. levigata) eliptyczne pestki.
Smak słodkawy, śluzowaty.
Budowa anatomiczna: Sproszkowany surowiec ma barwę szarawoczerwoną. W proszku widać długie jednokomórkowe włoski, zgięte, zwężające się ku szczytowi. Komórki z drobnymi gruzłami szczawianu wapnia. Fragmenty skórki powłoki nasiennej o sześciokątnych ześluzowaciałych komórkach. Widoczne cienkościenne komórki bielma i liścieni zawierające ziarna aleuronowe i krople oleju.
Cechy anatomiczne
Sproszkowany surowiec ma barwę szarawoczerwoną. W proszku widać długie jednokomórkowe włoski, zgięte, zwężające się ku szczytowi. Komórki z drobnymi gruzłami szczawianu wapnia. Fragmenty skórki powłoki nasiennej o sześciokątnych ześluzowaciałych komórkach. Widoczne cienkościenne komórki bielma i liścieni zawierające ziarna aleuronowe i krople oleju.
Ostatnia aktualizacja: 2016-07-10