Sorbi fructus
Owoc jarzębiny
Roślina:
Sorbus aucuparia - Jarząb pospolity (Jarzębina)
Rodzina: Rosaceae - różowate
Opis surowca
Surowcem są owoce jarzębu pospolitego.
Związki czynne
Surowiec zawiera kwasy organiczne między innymi parasorbowy i jabłkowy. Oprócz nich karotenoidy, substancje goryczowe, związki cukrowe np.: D-sorbitol. Ponad to garbniki (do 10%), witamina C i niezidentyfikowany związek goryczowy.
Działanie
Diureticum, antiphlogisticum, antiscorbicum.
Owoce jarzębiny nieznacznie zwiększają wydalanie moczu. Ze względu na obecność garbników działają łagodnie zapierająco i i przeciwzapalnie. Dzięki zawartości znacznych ilości witaminy C regulują niektóre procesy oksydoredukcyjne i uzupełnią braki tej witaminy w organizmie. Surowiec ten jest stosowany w osłabieni czynności nerek , również w przewlekłych i mało nasilonych zaburzeniach trawiennych takich jak nieżyty i biegunki zwłaszcza u osób starszych i dzieci.
Działania uboczne: Świeże owoce mogą powodować wymioty i biegunkę. Jest to związane z obecnością kwasu parasorbowego - który ulega rozkładowi podczas suszenia owoców lub ogrzewania wyciągów.
Surowiec nie jest stosowany samodzielnie. Jest stosowany jako składnik preparatów złożonych na przykład mieszanek ziołowych.
Stanowiska
Roślina ta występuje w Europie i na Syberii. W Polsce popularna, często pełni role rośliny ozdobnej.
Ostatnia aktualizacja: 2002-06-15