Sorbi fructus
Owoc jarzębiny

Fructus Sorbi
Powiększ zdjęcie

Roślina:
Sorbus aucuparia - Jarząb pospolity (Jarzębina)
Zdjęcia rośliny Zobacz rycinę !!

Rodzina: Rosaceae - różowate

Opis surowca

Surowcem są owoce jarzębu pospolitego.

Związki czynne

Surowiec zawiera kwasy organiczne między innymi parasorbowy i jabłkowy. Oprócz nich karotenoidy, substancje goryczowe, związki cukrowe np.: D-sorbitol. Ponad to garbniki (do 10%), witamina C i niezidentyfikowany związek goryczowy.

Działanie

Diureticum, antiphlogisticum, antiscorbicum.
Owoce jarzębiny nieznacznie zwiększają wydalanie moczu. Ze względu na obecność garbników działają łagodnie zapierająco i i przeciwzapalnie. Dzięki zawartości znacznych ilości witaminy C regulują niektóre procesy oksydoredukcyjne i uzupełnią braki tej witaminy w organizmie. Surowiec ten jest stosowany w osłabieni czynności nerek , również w przewlekłych i mało nasilonych zaburzeniach trawiennych takich jak nieżyty i biegunki zwłaszcza u osób starszych i dzieci.
Działania uboczne: Świeże owoce mogą powodować wymioty i biegunkę. Jest to związane z obecnością kwasu parasorbowego - który ulega rozkładowi podczas suszenia owoców lub ogrzewania wyciągów.
Surowiec nie jest stosowany samodzielnie. Jest stosowany jako składnik preparatów złożonych na przykład mieszanek ziołowych.
 

Stanowiska

Roślina ta występuje w Europie i na Syberii. W Polsce popularna, często pełni role rośliny ozdobnej.


Ostatnia aktualizacja: 2002-06-15

Korzystasz z mobilnej wersji strony. W przypadku korzystania z urządzenia stacjonarnego zalecana jest wersja klasyczna.

Wersja klasyczna strony