Ammi visnagae fructus
Owoc keli FP IV
syn.: Aminek egipski
Roślina:
Ammi visnaga Lamarck
Rodzina: Apiaceae (Umbelliferae) - selerowate (baldaszkowate)
Opis surowca
Surowcem są owoce aminka egipskiego zawierające nie mniej niż 1% keliny.
Związki czynne
Surowiec zawiera furanochromony: kelinę, kelol, kelozyd, wisnaginę. Dla działania surowca znaczenie mają również piranokumaryny: wisnagan, wisnadyna i samidyna. Surowiec zawiera także flawonoidy, fenolokwasy i olejek eteryczny.
Działanie
Spasmolyticum.
Surowiec zmniejsza napięcie mięśni gładkich oskrzeli (można stosować w astmie), jelit, moczowodów i pęcherza. Na naczynia krwionośne działa wybiórczo, zwiększając przepływ krwi w naczyniach wieńcowych. Kelina jest izolowana i bywa stosowana dożylnie.
Stanowiska
Aminek egipski rośnie w Basenie Morza Śródziemnego. W Polsce jest uprawiany.
Wygląd zewnętrzny
Owoce bardzo drobne, nierozpadnięte mają kształt jajowato eliptyczny. Rozpadają się na rozłupki o barwie szarozielonej lub szarobrązowej. Na powierzchni rozłupki 5 jaśniejszych uwypuklonych żeberek.
Zapach słaby, smak gorzki, ostrawy.
Cechy anatomiczne
Przekrój przez rozłupkę pięciokątny, widoczne kanały olejkowe. W endometrium widoczne pakietowe ułożenie komórek.
Ostatnia aktualizacja: 2002-10-15