Rosae pseudo-fructus
Owoc róży FP X

Fructus Rosae
Powiększ zdjęcie Rysunki tego surowca


ang.: Dog rose
syn.: Owoc szypszyny, Cynosbati fructus,
Hypanthium Rosae, Rosae fructus

Roślina:
Rosa sp.
Rosa cania L. - Dzika róża
Rosa cinnamomea L. - Róża girlandowa
Rosa gallica
Zdjęcia rośliny

Rodzina: Rosaceae - różowate

Opis surowca

Surowcem są szupinkowate owocostany (owoce rzekome) różnych gatunków rodzaju Rosaceae, pozbawione orzeszków i zawierające nie mniej niż 0,3% kwasu askorbinowego.
Owoce zbiera się przed dojrzeniem i suszy w temperaturze do 50 st. C.

Związki czynne

W surowcu występują witaminy, głównie wit. C w mniejszych ilościach wit. A, B1, B2, E i K. Ponadto flawonoidy, karotenoidy, kwasy organiczne, galaktolipid i garbniki.

Działanie

Metabolicum, tonicum.
Owoc róży stosowany jest jako surowiec witaminowy. Dzięki dużej zawartości witaminy C może być wykorzystywany jako jej źródło w leczeniu np. przeziębień. Wyciągi mają słabe działanie żółciopędne i moczopędne. Zawarty w surowcu galaktolipid (GOPO) wykazuje działanie przeciwzapalne i jest stosowany w leczeniu choroby reumatycznej.
 

Stanowiska

Rośliny te występują w Europie, Azji Mniejszej i Afryce. W Polsce R. Cania występuje na całym obszarze.

Wygląd zewnętrzny

Surowiec stanowią owoce pozorne lub połówki i ćwiartki tychże owoców. Szupinka jest kolista lub jajowata, twarda, krucha, błyszcząca, rzadko matowa, najczęściej pomarszczona, pomarańczowa. Wymiary do 3 cm. Wewnątrz znajdują się liczne owoce właściwe - orzeszki. Są one szczeciniasto owłosione, twarde, żółte lub brunatno żółte.
UWAGA: zgodnie z FP IX surowcem powinien być owocostan pozbawiony tych orzeszków. Wcześniejsze FP (FP IV) opisywały surowiec jako cały owocostan.
Surowiec ma słodkawo-kwaskowaty smak.

Cechy anatomiczne

W sproszkowanym surowcu obserwujemy komórki skórki z pomarańczowo-żółtawą zawartością. Cienkościenne komórki z gruzłami szczawianu wapnia, rzadko jedyńce szczawianu wapnia, krople oleju o pomarańczowej barwie, dużo jednokomórkowych włosków o zgrubiałych ścianach (czasem ze spiralnymi bruzdami) i zwężających się na krańcach.


Ostatnia aktualizacja: 2016-07-10

Korzystasz z mobilnej wersji strony. W przypadku korzystania z urządzenia stacjonarnego zalecana jest wersja klasyczna.

Wersja klasyczna strony