Coriandri fructus
Owoc kolendry FP X
ang.: Coriander
syn.: Kolendra
Roślina:
Coriandrum sativum L. - Kolendra siewna
Rodzina: Apiaceae (Umbelliferae) - selerowate (baldaszkowate)
Opis surowca
Surowcem są dojrzałe owoce (rozłupnie) kolendry siewnej, odmiany drobnoowocowej zawierające nie mniej niż 3ml/kg olejku.
Surowiec zbiera się a następnie suszy w cieniu i przewiewie.
Związki czynne
Surowiec zawiera olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest alifatyczny alkohol terpenowy - linalol, w mniejszych ilościach kamfora, geraniol i inne związki terpenowe. Ponadto surowiec zawiera flawonoidy, kumaryny (umbeliferon, skopoletyna) oraz tłuszcze.
Działanie
Spasmolyticum, carminativum, stomachicum.
Działanie surowca związane jest z obecnością olejku eterycznego. Owoc kolendry znosi stany skurczowe mięśni gładkich przewodu pokarmowego i przywraca perystaltykę jelit. Ułatwia odprowadzanie gazów. Olejek wykazuje również pewne działanie przeciwbakteryjne w obrębie przewodu pokarmowego. Surowiec pobudza wydzielanie soków żołądkowych i zwiększa łaknienie.
Owoc jest stosowany również jako przyprawa spożywcza.
Z surowca uzyskuje się również olejek eteryczny.
Uwaga: Ze względu na obecność furanokumaryn surowiec i olejek może wywoływać reakcje fotouczuleniowe.
Stanowiska
Roślina występuje we wschodnim rejonie Morza Śródziemnego. Jest powszechnie uprawiana, również w Polsce.
Wygląd zewnętrzny
Brunatna dwurozłupnia kolendry jest zwykle niepodzielona. Ma kształt kulisty, rzadziej owalny, średnica około 3 mm. Na szczycie owocu znajduje się 5 ząbków, które są śladem po zmarniałym kielichu. Na powierzchni rozłupki widać 10 falistych żeberek pierwotnych i 8 wyraźniejszych żeberek wtórnych.
Zapach surowca jest swoisty, bardzo charakterystyczny, smak lekko palący.
Niedojrzałe owoce wydzielają zapach pluskiew.
Cechy anatomiczne
Dwurozłupnia w przekroju okrągła, na obwodzie, pod żeberkami pierwotnymi widać wiązki sitowo naczyniowe. Tuż pod skórką, na obwodzie wyraźny pas tkanki sklerenchymatycznej. Po wewnętrznej stronie rozłupek 2 duże przewody olejkowe. Wnętrze rozłupki wypełnia bielmo z niewielkim zarodkiem.
Po rozdrobnieniu w preparacie widać liczne kropelki oleju i fragmenty bielma o małych komórkach zawierających drobne kryształy szczawianu oraz krople oleju. Widać również tkankę sklerenchymatyczną o zgrubiałych wrzecionowatych komórkach oraz rzadkie fragmenty szerokich przewodów olejkowych.
Ostatnia aktualizacja: 2016-07-10