Fucus vel Ascophyllum
Morszczyn lub workoliść członowaty FP X

Fucus
Powiększ zdjęcie


ang.: Kelp

Roślina:
Fucus vesiculosus - Morszczyn pęcherzykowaty
Fucus serratus - Morszczyn piłkowany
Ascophyllum nodosum Le Jolis - workoliść członowaty

Rodzina: Fucaceae - morszczynowate

Opis surowca

Surowcem są wysuszone i połamane plechy morszczynów lub workoliści zawierające nie mniej niż 0,03% i nie więcej niż 0,2% jodu.

Związki czynne

Jod organiczny (dijodotyrozyna) i nieorganiczny. Związki śluzowe: kw. alginowy (12-19%), fukoidyna, laminaryna. Mannitol (5-12%).  

Działanie

Metabolocum, laxans.
Ze względu na zawartość jodu surowiec ten może być stosowany w niedoczynności tarczycy wywołanej brakiem tego pierwiastka. Jod nasila wytwarzanie hormonów tarczycy, co przyspiesza przemianę materii. Zawarte w surowcu śluzy pęcznieją w przewodzie pokarmowym, zmniejszając łaknienie i przyspieszając pasaż treści pokarmowej. Obecnie kelp stosowany jest również jako środek wspomagający odchudzanie. Niektóre źródła przypisują mu również działanie hipoglikemiczne.
Wskazania: Nadwaga, otyłość i zaburzenia trawienia. Dawniej w chorobach tarczycy, obecnie nie jest on jednak zalecany w tych schorzeniach - ze względu na zmienną zawartość jodu w surowcu.
Uwaga: Nie stosować w ciąży i w czasie karmienia. W przypadku długotrwałego stosowania należy kontrolować poziom hormonów tarczycy.
 

Stanowiska

Występuje w wodach Bałtyku i Morza Północnego. W Polsce występował kiedyś w dużych ilościach w Zatoce Gdańskiej. Obecnie od około 20 lat, ze względu na zanieczyszczenie tego akwenu, nie jest tam spotykany. Surowiec pochodzi ze stanowisk naturalnych.

Wygląd zewnętrzny

Ma postać płaskich powyginanych kawałków o barwie od brunatnej do zielonobrunatnej. Niekiedy na jej powierzchni widać białawy nalot. F. vesiculosus - posiada plechę o gładkich krawędziach z owalnymi pęcherzami powietrznymi . Widoczne brodawkowate ujścia konceptakulów. F. serratus - nie posiada pęcherzy, a jego plecha ma pikowania na krawędziach. A. nodosum - plecha posiada pojedyncze pęcherze powietrzne, jest jednak pozbawiona pseudonerwów, które posiadają morszczyny.
Po namoczeniu surowiec ma nieprzyjemny morski zapach. Smak słonawy, śluzowaty.

Cechy anatomiczne

Część rdzeniowa plechy zbudowana jest z komórek prozenchymatycznych. Ściany komórek ześluzowaciałe.
Proszek z surowca jest zielonobrunatny.


Ostatnia aktualizacja: 2016-07-15

Korzystasz z mobilnej wersji strony. W przypadku korzystania z urządzenia stacjonarnego zalecana jest wersja klasyczna.

Wersja klasyczna strony