Sambuci fructus
Owoc bzu czarnego FP IV
ang.: Elder fruit
Roślina:
Sambucus nigra L. - Bez czarny
Rodzina: Caprifoliaceae - przewiertniowate
Opis surowca
Surowcem są dojrzałe jagody bzu czarnego.
Surowiec zbiera się po dojrzeniu, a następnie suszy w temperaturze nie wyższej niż 60°C.
Związki czynne
Surowiec zawiera barwniki antocyjanowe (heterozydy, cyjanidyny), garbniki, flawonoidy, pektyny, cukry oraz witaminy i kwasy organiczne.
Działanie
Laxativum, depurativum, diaphoreticum.
Surowiec wykazuje lekkie działanie przeczyszczające i słabe napotne. Owoce bzu czarnego mają również lekkie działanie moczopędne dlatego w medycynie ludowej uznawane są za skuteczne środki usuwające szkodliwe produkty przemiany materii. Surowiec może wspomagać i przedłużać działanie środków przeciwbólowych.
Stanowiska
Roślina jest krzewem występującym w Europie i Azji. W Polsce powszechna w zaroślach i na brzegach lasów. Surowiec pochodzi ze stanu naturalnego.
Wygląd zewnętrzny
Owoc bzu jest w zarysie kulisty, pomarszczony, o średnicy ok. 5 mm. Ma połyskliwy czarny kolor. Na szczycie owocu zachowane są resztki znamienia a w nasadzie krótka szypułka.
Surowiec ma lekko kwaśnawy smak.
Cechy anatomiczne
W czerwonobrunatnym miąższu znajdują się najczęściej 2 lub 3 twarde pestki o nierównej chropowatej powierzchni. W proszku z surowca widoczne nieregularne sklereidy, grube włókna, oraz komórki skórki o perełkowato zgrubiałych ścianach i prążkowanej powierzchni.
Ostatnia aktualizacja: 2013-07-03